826

Befejeztem a Békés harcost.
Az eleje jobban tetszett, mint a vége. Valahogy kevésbé érdekelnek a meditációs- és légzőgyakorlatok, mint a mindennapi élet. Biztos az is jó, de mutasd meg, mit eredményez, mert az a cél.
Ezt látom otthon Dinán is: lassan olyan iszonyatos ismeret-mennyiséggel rendelkezik, hogy nehéz már neki újat mondani. De az élete…
Szóval ez csak egy regény volt, meses, mégis: mit ért a sok gyakorlat, ha nem volt képes megtalálni a helyét, és tönkrement a házassága? És jó, hogy jött a nagy megvilágosodás vagy mi, meg Joy, a nagy szerelem, de ez működött? Használt az elmélet, az ismeretek?
Én is sok ismerettel rendelkezem, de vajon mennyit teszek magamévá, mennyit élek meg?

Azért volt a könyvben nagyon sok jó gondolat: ezért éri meg olvasni. Mert tudja, tudja az ember, de mindig újra kell hallani, mert belém vési, mert eszembe jut az utcán, a tömött buszon, vagy ha borús a ég.

Egyszer, amikor letargikusnak látszottam, Szókratész megragadott és megrázott: Kelj fel! Ha biztosan tudnád, hogy halálos beteg vagy, ha kevés lenne hátra értékes idődből, hogy hasznosítsd az életed és eltöprengj azon, ki vagy, nem pocsékolnád az idődet önmagad kényeztetésére, félelmeidre, letargiákra vagy ambíciókra.  Nos, Dan, mondom neked, hogy halálos beteg vagy; meg fogsz halni ugyanis. Néhány évvel több vagy kevesebb idő, mielőtt elmúlnál, nem sok különbséget jelent. Légy boldog most, ok nélkül – vagy soha nem leszel az!

*************

Egy bolond akkor “boldog”, ha sóvárgásai kielégülnek.
A harcos ok nélkül boldog. Ezért a boldogság a végső elv – mindenekelőtt ezt tanítottam neked.

**************

…ez az utolsó feladat, melyet valaha is adok neked, és ez örökké tart. Cselekedj boldogan, érezd magad boldognak, a világban felfedezhető mindenféle ok nélkül. Akkor képes leszel szeretni, és azt teheted, amit akarsz.

************

Először a hegyek hegyek, a folyók pedig folyók.
Aztán a hegyek többé nem hegyek, a folyók pedig nem folyók.
Végül a hegyek hegyek, a folyók pedig folyók.

***********

Igen. Bizonyos értelemben mindenkinek ezt kell tennie. Saját munkáddal kövezed ki az utat. … Minden egyes emberi lény, férfi vagy nő, képes rá, hogy megtalálja a kaput és átmenjen rajta, de nagyon kevesen éreznek késztetést erre; keveseket érdekel a dolog. Ez nagyon fontos. Nem azért határoztam el, hogy tanítani foglak téged, mert bármiféle különös képességed lenne.
Igazság szerint erősségeid mellett néhány igen gyenge tulajdonsággal is rendelkezel, de te meg akarod tenni ezt az utat.

***********

-Jobb, ha léted teljes erejét felhasználva hibát követsz el, mint hogyha reszkető lélekkel gondosan elkerülöd a hibákat.
A felelősségtudat azt jelenti, hogy felismerjük az élvezetet és az árat, ezen felismerés alapján választunk, és aztán együtt élünk a választással, aggodalom nélkül.
– Ez nagyon feketén-fehéren hangzik. És mi van a megfontoltsággal?
-Megfontoltság? A megfontoltság nem más, mint középszerűség, félelem és leplezett zavarodottság. Az ördög átverése. Az a félszeg kompromisszum, amely senkit nem tesz boldoggá. A megfontoltság a nyájas, a bocsánatért esedező emberek számára van, az óvatoskodók számára, akik félnek élni vagy meghalni. A megfontoltság langyos tea, magának az ördögnek a főzete!

**********

Ha elég pénzed van, hogy kielégítsd a vágyaidat, gazdag vagy. De kétféleképpen lehetsz gazdag: elegendő pénzt keresel, örökölsz, kölcsönt veszel fel, koldulsz vagy lopsz, hogy kielégíthesd költséges vágyaidat; vagy pedig kevés vágyad van, és egyszerű életmódot folytatsz; az utóbbi esetben mindig több a pénzed, mint elég. Csak a harcos látja be, hogy a második mód a helyes, és csak neki vannak ilyen elvei. A minden egyes pillanatra vonatkozó teljes figyelem az én vágyam és örömöm. A figyelem nem kerül pénzbe; az egyetlen befektetés a képzés. .. A boldogság titkát, tudod, nem akkor lehet megtalálni, ha többre törsz, hanem hogyha kifejleszted a képességét, hogy élvezd a kevesebbet.

***********

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum