745

Nézhetjük úgy is, hogy ma rossz napom volt.
Otthagytam a sok munkám, és utaztam 60 kilómétert, hogy letegyem az utolsó vizsgám, és a helyszínen derült ki, hogy a vizsga Peste van. Hat perce kezdődött.
És napközben még összevesztem a kollégámmal is, mert beleüti az orrát – nem, nem csak az orrát, az egész fejét – a munkámba.
Meg ilyenek.

Meg aztán nézhetjük úgy is, hogy nagyszerű napom van.
Igaz, hogy lekéstem a vizsgát, de már nem mentem vissza dolgozni. Hanem például találtam piros vászon halásznadrágot, amit már ezer éve keresek.
Aztán találtam egy török vizipipa boltot, most nyitott, a tulajjal elbeszélgettem és megkínált süteménnyel, és vettem pipafüvet, olyat mint az első volt, ami nem csak dohány, hanem sok kedves emlék Aladdinja is. Aztán meg egy kedves telefon, a hetes busz megállójában a fűben ülve, napsütésben. Majd jó kávé, és az egyik kedvenc íróm, Popper.
Kis cukrászdában volt a beszélgetés, nem is értem volna oda, ha dolgozom. Nem szoktam ilyen helyekre járni, de Poppert szeretem, főleg az iróniáját, gondoltam, megnézem élőben is, mit mond a szeme: a sorait már ismerem. Hát, sokszor tényleg csak a szeme beszélt, mert a kérdező (Raj Tamás) már megint ezerszer fontosabbnak ítélte a saját mondanivalóját.
Popper sok újat nem mondott azon kívül, amit már leírt, de a mondatai, a személye nekem hiteles. Bár jóval öregebb, a képein. Számomra nagon fontos az, hogy aki okosakat mond, azon meg is látsszon a hatása. Magyarán hiába papol nekem valaki világmegváltó bölcsességeket, ha a személyéből önteltséget, ürességet, fásultságot látok. Nekem az élet döntőbb bizonyíték, mint a szavak. És persze, nem járkálhatok ki-be bárki életében, de sokszor már a megjeéenés, a kisugárzás, a tekintet is sokat elárul. (Ezért nem csípem nagyon Müllert)

A beszélgetés sajnos a rabbi úrnak és egy fontoskodó pszichológus-növendéklánynak köszönetően túl sokat forgott Mózes körülmetéltsége és a pszichológusok jelleme körül: csupa elméleti baromság. Popper vagy hallgatott, vagy így válszolt: ha az ember sokat tanul a logikáról, logikusabb lesz a gondolkodásmódja? Szavak, szavak….

A vége már beszélgetés volt, lehetett kérdezni, de az én kérdéseim már megint nem odavágóak és nem megválaszolhatóak. Csak megbeszélgethetőek. Nem is tudom feltenni őket. Popper úr, nincs kedve valamikor egy kávét meginni velem? Popper úr, ön boldog ember? Popper úr, mit szeretne még elérni a hátralévő életben? Nem lehet kérdésekbe tömöríteni.
Popper úr, szeretem az iróniáját. Szeretem, hogy ismerősnek érzem magát, a Bizonytalanság Guruját, mert ismerem a szellemi kóborkutyaságot…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum