717

Ki megrökönyödve, ki hülyén legyintve, ki meg hümmögve veszi tudomásul, mikor a Mit csinálsz a hétvégén kérdésre azt felelem, hogy megyek a Krisna-völgybe, búcsúba. Merthogy most lesz, és engem érdekel. Nem kifejezetten a vallás, de az életmód, a gondolatok, a színes ruhák, India, a keleti forgatag, a jó étkek… miért ne?
Anyu tegnap egyenesen elördögözte őket. Miről beszélsz?! – kérdeztem.
Ő ugye mély meggyőződésű keresztény, olyannyira, hogy a többi keresztényhez hasonlóan meg van győződve róla, hogy ő sokkal jobb keresztény, mint a többi keresztény, sők egyedül ők az igazi jó keresztények…. A többi vallásról meg ne is beszéljünk, mert ők bálványimádók, meg az ördög gyermekei, a halál martaléka.
Még sose láttam ennyire tisztán ezt az elvakultságot, így családon belül. Úgy néz ki, mostanra már annyira eltávolodtam tőlük lélekben, hogy objektívebben tudom látni őket.
Szóval mondtam neki, ezt meg honnan a nyavajából veszi. Ő nem tudja, csak úgy hallotta, meg hát ugye nem a Keresztény Istenben hisznek. Jaaa, mondom. Hogy ez a baj. Csak ha nem is ismered őket sem és a többieket sem, mire fel mondasz ítéletet? Mert nem a Te Istenedben hisznek. És innentől már átokfajzatok? Esetleg szánnivaló bűnösök? És mi az, hogy van valami varázslókönyvük, ezt honnan veszed? Láttad? Olvastad? Hát akkor?
Egyébként is, induljunk ki más irányból: ők elfogadnak téged is. (Ilyen szempontból is a kereszténység a leggusztustalanabb vallás.)
Vagy nézd meg az életüket. Lefogadom, hogy mondjuk a buddhisták jó része erkölcsösebb életet él, mint az európai keresztények. És Keleten jelent még valamit a vallás, a mindennapok szintjén is. Itt meg elmegy valaki néha a templomba, leginkább karácsonykor meg esküvőn, és attól már kiváló katolikus. Hát bakfittyet. Szerintem Keleten jobban betartják a Tízparancsolatot is, mint keresztényéknél. A többit meg inkább hagyjuk.
És tudod, ha valaki éli, amit hisz, és ez boldogabb és jobb emberré teszi, és másnak sem árt vele, hanem esetleg használ is – onnantól kezdve tőlem bármiben hihet, elfogadom. Lehet muszlim, buddhista, krisnás, keresztény, materialista, taoista, akár sátánista is. (Ez utóbbit pláne nem hangoztatom, mert ezt tényleg csak a hallomásból ítélik meg az emberek. Pedig egész más, mint gondolják. )

Múltkor Anyu mutatott egy könyvet, egy régi ismerősük írta, aki Afrikában volt misszionárus, és elszörnyedve mesélte, hogy ott élt a sok varázsló meg kuruzsló között, én meg nem értettem, hogy afrikai varázslóban vagy törzsfőnökben mi a rossz.

Hát hogy nem hisznek Istenben! Hú, azt hittem kiabálok. Egy tiszta, természetközeli, még talán egészséges kultúrájú és értékrendű törzs, de mivel nem hisznek a kereszten szenvedő Jézusban, gyorsan át kell téríteni őket, el ne kárhozzanak.
Hát erre csak annyit, hogy szerintem a legjobb lelkű misszionárius is jobban el van már távolodva az istenektől (had’ használjam ezt most így) és a igazi élettől, mint bármelyik természet gyermeke. Még akkor is, ha faistenekben hisz, vagy egy tigrisfejhez imádkozik.

Szóval valszeg soha az életben nem leszek krisnás (soha ne mond, hogy soha), de attól még nem kövezem meg őket. Ha valami tetszik a tanításukból vagy életükből, kimazsolázom. Ha idegesítenek az utcán, kikerülöm őket. Ha érdekel az ünnepségük, elmegyek és megnézem. Kész.
Hú, de nem szeretem az ilyen elvakultságot… még akkor sem, ha a saját anyámnál látom. Tényleg milyen balgák az emberek… Telenyomják a fejüket, hogy mi a jó és mi a rossz, és miről mit kell hinni vagy gondolni – és mindenki azt hiszi vagy gondolja. És mindenki más hülye. Nem csak a hívőkre –  a legtöbb emberre igaz ez.

Úgyhogy szombaton lemegyek, és érzem, hogy jó lesz, minden vallástól függetlenül.

Mert mindenben hiszek és semmiben sem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum