452

Erdő közepén vadászkastély. Este értünk oda, már sötét volt, de a telihold fényében kivehető volt az épület, a fák koronái.
A szobákat elfoglalva megváltam a társaságtól és kimentem. És olyat tapasztaltam, mint amit már rég nem, vagy talán sosem: élt az erdő!

Két bagoly huhogott. Bár ez tulajdonképpen nem is huhogás. Az egyik a fejem felett valahol, a másik kicsit távolabb, szaggatottabb hangon. Némi fény kiszűrődött az ablakokon.

Körös-körül mindenhonnan zajok hangoztak, az avar hol itt, hol ott roppant meg. A lábam mellett mozgást láttam. Talán egy sün? Megpiszkáltam a leveleket. Egy nagy béka ugrándozott fel a gyökereken. Ha nem lett volna hideg, hanyatt feküdtem volna a fűbe Holdat nézni. Ha nem lett volna ott a ház, talán féltem volna.

 

Odabent pálinka. Sose szerettem. De ezen a két napon olyan sok jó félét kóstoltunk, hogy azt hiszem, revidiálnom kell a nézeteimet. Főleg az ágyasok tekintetében. Meggy, málna, bodza, csipkebogyó – csupa csupa jó ágyak.

 

Aztán még tanultam is. Azt, hogy ne ragaszkodjak az ember-skatulyáimhoz.
Például ott volt a pincér. Elbeszélgettem vele a kandalló szélén ülve a helyről és a környékről. Aztán egyszer csak a környező domborzat témánál kibökte csillogó szemekkel, hogy ő így nyugdíjas korára bizony hegymászó lett. Soha ki nem néztem volna belőle, és tessék. Kiderült, hogy ideje szaporodtával nem a tévé előtt tölt egyre több időt, hanem elkezdett hegyeket hódítgatni. Most még csak a környéken, de jövőre végig akarja biciklizni a Camino-t, hatvan éves születésnapját pedig szeretné a Klilimandzsáró tetején ünnepelni.

 

Aztán ott volt egy ügyfelünk. Régen ő is skatulyában landolt volna.  De milyen helytelenül: megfosztottam volna magam egy nagyszerű ember ismeretségétől, egy rokon lélektől, és sokórás beszélgetéstől a holdfényes tetőtéri télikertben, melyre házfelfedező túrám során bukkantam.

 

Csupa izgalom az élet még egy munka-utazáson is, ha az ember hagyja magát meglepni…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum