418

Manang, 27,11,2008

Útvonal: Lower Pisang (3100) – Upper Pisang – Ghyaru (3800)-Manang (3540)

Ma nagyon szép nap volt. Most itt ülök a yak-szarral fűtött kályhánál, kimerülten, de jó érzéssel. Extra luxus, hogy ma volt forró víz – már két napja nem fürödtem. Mikor jégvirágos a zuhany ablak, valahogy nem hiányzik a 7 fokos víz…
Éjjel már elég szarul aludtam, már 3000 fölött voltunk. Reggelire csak üres csapatit ettem (mint a pita), nem akartam, hogy ma is minden kiugorjon belőlem. Tegnap elég volt.

Először lufi-osztás a helyi kis lurkóknak, aztán nekivágtunk. Majd egy órát szintben, szuper volt. A panoráma gyönyörű. Emiatt jövünk a hosszabb úton. Meg akklimatizáció is: felmegyünk 3800 méterig, mielőtt visszaereszkednénk Manangba.
Szóval a vízszint után jött a kaptató, vagy 450 szint egyszerre. Majd kiköptem a belem. Egyrészt ugye 1 üres csapatival gyenge az ember, mint a harmat. Bár a lábam egész jó lett, hogy tegnap vagy fél órát masszíroztam Ramsing tanácsára – slowly-slowly.
Másrészt ezen a magasságon már nagyon felugrik a pulzus kis megerőltetéstől is. Pl.éjjel a forgolódásnál is kifulladtam. Olyan volt, mintha párnát tettek volna a fejemre, és nem jön elég friss levegő.

 

 

   

 

Szóval másztunk és másztunk. De a panoráma egyre gyönyörűbb lett: körül csupa 7ezresek, lent a völgy mélyén a folyó – fantasztikus. Ez már az az igazi Himalaya-feeling. A nap tűz, bár szélben sokszor hideg van, örökké öltözni meg vetkőzni kell. Általában 1 vagy 2 polár van fent. Aztán végre felérünk Ghyaru-ba (3800), ez már magasabb, mint ahol valaha voltam.
Veszek egy kekszet meg egy teát, mert már semmi energiám, de mást nem merek.
A falu hangulatos. Jó lepukkant, de tele van imazászlókkal, háttérben pedig az Annapurna III, Gangapurna, hátul Pisang Peek…
Bekéredzkedünk a helyi kis kolostorba is. Hangulatos.

 

 

   

Aztán valamivel könnyebb út jön, de még vagy 15 km. Pedig már elfáradtam. Nem csoda, sok volt ez a szint ennyi oxigénnel. Út közben azonban mindig új és új csodára bukkanunk. Távolban a falu, kis ima-falak, felbukkanó hegyek.  Boldogok vagyunk – hová ragozzam. Dél után tea egy maminál, nekem műzli szelet, a fiúknak fánk-maradék. A nap ragyog, a világ kitárul, a mami mosolyog a millió ránca alól. Nehéz elindulni, jó volna maradni.

 

 

   

Egy után érünk le Ngawalba (3680m). A föld fagyott, az asszonyok a falu szélén mosnak a jeges vízben. Az ebéd egy szélcsendes tetőteraszon lesz. Megkísérelek egy fokhagyma levest tésztával. Meg sokat iszom, és nyomom a Normaflort.
Míg a kaja készült, körül akartunk nézni a faluban, de inkább visszafordulok. Nincs erőm, most fontosabb a pihenés. És hát a himalayai napon feküdni sem egy utolsó dolog, a világ legnagyobb hegyeitől körülvéve. El is szunnyadok a nagy boldogságban – kabáttal a fejemen, hogy le ne égjek. De a Nap így is jól feltölt – nagyszerű érzés!
A levesből persze kihagyták a tésztát, úgyhogy egy kis spagettit tettünk bele, aztán indulás. Ebédnél azt beszéltük, hogy milyen jó lenne, ha kétszer ennyi időnk lenne. Lassan menni, nem hullára fáradni, ilyen helyeken kényelmesen, akár napokra is elidőzni. De menni kell. Még vagy 4 óra Manang, sötét lesz.

 

 

   

 

Úgyhogy menetelés, de a gyönyörű táj – néhol olyan, mint Kappadókia – kárpótol mindenért. És ma végre mi is közelebb kerültünk egymáshoz, az élmények összehoznak. (Épp most beszélgettünk erről, hogy miért távolodtunk el ennyire. De az is biztos szerepet játszik, hogy mindketten hullák vagyunk, én meg beteg is. És hát lehetőség is kevés van. Csak most két napja, hogy hamarabb megérkeztünk, és volt fűtött helyiség. Meg hát változunk is.)
Szóval este már megint csak az utolsó erővel vonszoltam be magam. Úgy terveztem, hogy betámolygok a szállásra, bedőlök az ágyba, és meg se moccanok. De többen jöttek ide, így a véges melegvíz készlet miatt fejvesztve rohantunk fürdeni. Hát az valami orgazmus volt. Ki sem akartam jönni alóla. Egyenesen forró volt! És a kis ól úgy felmelegedett ettől, mintha gőzfürdő lett volna. És végre meg tudtam mosni a hajamat is, otthon óta először (és az nem most volt). Szóval Ti otthon (meg majd én is), legyetek k*va boldogok, hogy van meleg víz és fűtött szoba! Ne legyen olyan természetes!

Utána lejöttem a yak-szaros kályhához a melegbe hajat szárítani. Micsoda áldás! A „hálóban” már olyan fagypont körüli lehet a hőmérséklet. Szar így aludni, mert nem tudod a fejedre húzni a takarót, mert a magasság miatt olyan, mintha már eleve rajta lenne egy. Ha meg kint az arcod, lefagy. És felkelni 3 fokban micsoda gyönyörűség!
De holnap végre kicsit pihenünk! Körülnézünk a faluban – bocsánat, a városban – és 11-kor indulunk Ledar-ba, 4200 méterre. Kíváncsi vagyok már! Remélem, jól fogom bírni, meg meg is gyógyulok. Majd veszek itt péksütit, itt van, az jobb a gyomromnak talán.
Szóval holnap 28-án Ledar (4200m), utána 29-én High Camp (4850m), majd 30-án Thorung La (5416m), és le Muktinath (3800m), majd 1-én Jomsom. Eddig 90 km-t tettünk meg a 140-ből.
Jó, hogy itt vagyok. Főleg a mai nap, ez szuper volt. Érdekes, hogy már 4 napja gyaloglunk, de olyan, mintha két hete lenne. Sokáig tart kiszámolni, hogy milyen nap lehet.
Út közben sokat gondolkodom. Mindenféléről. Néha pedig csak koncentrálok, számolom a lépéseket meg a levegőt. Ma már a végén hangoskönyvet hallgattam, hogy eltereljem a figyelmem a fájdalomról. De alapjában véve két dolog mondható el: egyrész vannak néha jó és érdekes, nagyszerű gondolataim, felismeréseim. Másrészt nagyon erős a kiüresedés – a  szó jó értelmében. A legtöbb fontos dolog teljesen elveszíti a jelentőségét. Nincs. Olyan meditatív nulla – alfa állapot. Csak mész és mész – és olykor tényleg nem gondolsz semmire, de semmire. Csak vonul el a táj, te pedig vonulsz el benne – órákon, napokon át. Érdekes érzés.
Harmadrészt közelebb kerülsz a természeti elemekhez, kiszolgáltatott leszel, és központi kérdés lesz a létfenntartás is. Evés. Menés. Alvás. Nem megfagyás.
Szóval egy teljesen más világ. És a java még hátra van…

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum