Két hét, két hátizsák és két repülőjegy

Napok és csúcspontok – épp csak címszavakban

 o. nap – éjjel van, késik a repülő. Kreatív sminkmegvalósítás a dutyfree-ben. Vidám traccsparti a jordán reptéri buszon

 1. nap – Amman, a város forgataga. Első benyomások, ízek. Lepukkant hostel, koszos utcák, olcsó kaják, zajos piacok és kedves emberek. Első ismeretség egy igen kedves iraki férfival. Vizipipa és backgammon a balkonon. Helyi bkv, majd helyi busz Madabába. Buszon ismerkedés egy keresztény nővel (muszlim nő nem állhatott volna szóba velünk), aki később meghív az otthonába, majd családi vacsorára. Ismerkedés a helyi tradicionális ételekkel

 2. nap – Drága szálloda. Hosszú alvás miatt a reggeli elszalasztása, majd az aznapi tervezett kirándulásé is. Mozaikok és romok minden mennyiségben. Alku másnapra a taxisokkal. Karácsonyi mise egy jordán katolikus templomban, arab emberek közt. Életemben először éjféli misén – módfelett vicces. Muskátli-cserjék.

 3. nap – Kirándulás Mózes-hegyre (Mt. Nebo), majd lebegés a Holt-tenger só-koncentrátumos vizén. Elcsépelt fénykép: vízen lebegve könyvolvasás. Fekete iszap-pakolás teljes testre. Vicces és csíp. Meleg vizű források, ahol a helyiek szappanozzák magukat a szaunává alakult barlangban. Utazás Karakba. Este hosszú beszélgetés az „étterem” tulajdonosával az országról, a gazdaságról – a jordánokról

4. nap – Stoppolás a kihalt városból a buszpályaudvarra. Véget nem érő várakozás, míg a busz meg nem telik, és el nem indulunk. Átszállás Tafilában. Nem egyszerű, de mindent megoldunk. A viteldíj szinte csak jelképes. Nem úgy, mint az előző napi taxi. Danáig újra stopp. Ott ismerkedés hollandokkal és ausztrálokkal a tetőteraszon. Elnéptelenedett falu. Újszülött kiskecske. Naplementés séta a forrásig, isteni jó vacsora, utána a helyiek muzsikája és társasjáték. Megengedik, hogy doboljak velük. Még sose próbáltam. A nyaralás alatti egyetlen összezördülés félórája.

 5. nap – Utazás a jeep platóján. Egész napos túra a nemzeti parkban Mohameddel, hihetetlen homokkő képződmények között. Ebéd utáni napozás és parittyázás. Esti tea egy helyi ember tetőteraszán. Vacsora, zene, beszélgetés, játék.

 6. nap – Utazás Wadi Musa-ba. Shoubak vára. Bonyolult szálláskeresés, furcsa személyzet. Kirándulás Petrába. Mászkálás a kecskék után, és mindenféle helyekre. Ócska térkép miatt rossz út, kaland, találkozás sötétedéskor a pásztorral, aki holdvilág mellett keskeny szurdokokon kalauzol végig, titkos beduin utakon. Este jó vacsora. Erkélyen sörözés és játék.

 7. nap – egész nap Petra. Kirándulás a Monostorig. Kiskecskék és a Világ Vége. Kardamonos kávé és háztervezés.

 8. nap – Újra a szokásos reggeli, mint minden nap. Humusz, kenyér, kockasajt, főtt tojás – már nagy a csömör. Helyi busz Aqabába, szintén fillérekért. Ismerkedés a vidék történelmével. Magyarul beszélő taxis, vastag kacajjal. Hosszas alku a szállásra. Végre egy szép szoba. Csavargás a városban. Hajnyírás a borbélynál. Ismerkedés Mohameddel (II) – vicces magyar kifejezések. Gyöngyfűzés- és árulás a helyi turistáknak a piacon. Hosszú barátkozás a helyiekkel.

 9. nap – Reggeli kilátással a tengerre. Snorkel – ismerkedés a Vörös tenger lenyűgöző világával: tarka korallok, színes halak, tátogó fésűkagyló is hideg víz. Az új ismerőseink svédek. Leégés a szél miatt. Isteni halvacsora a városszéli bódéban. Szilveszteri mulatság Mohameddel és tánc jordánokkal, beduinokkal, palesztinekkel és kendős lányokkal. Teve úrfi. Újabb ismeretség egy palesztin fiúval. Felismerés: van magyar szexturizmus Jordániában. Középkorú női honfitársaink előszeretettel járnak ide egy kis szerelmi életért.

 10. nap – Újra tenger, csodás akvárium, kergetőzés a halakkal. Ebéd a parton, vacsora a halasnál a városban. Kényszerű tevegelés és becsapás. Helyi színpadi szórakoztatás, és találkozás itt is, ott is barátokkal. Mintha nem két napja lennénk itt. Új ismerőseink kanadai arabok, akik meg is invitálnak magukhoz Ammanba.

 11. nap – Reggeli, úszás, búcsú a halaktól. Mohamed lemondja a „sifatak”-ot. Utazás Wadi Rumba. Első találkozás a sivataggal. Utazás a platón, homokdűne, Titanic – gyönyörű. Bosszankodás, mert a vezető késlekedése miatt éppen lekéssük a naplementét. Elégedetlenség a tökölés miatt. Vacsora a beduin sátorban – parázson sült étel, meleg tea. Fényfestés és hihetetlenül csillagos ég. Alvás a matracokon – hideg van.

 12. nap – Hajnali kelés napkeltére. A vezető elalszik. Tevegelés tolódik, bosszantó. Már megint ugyanaz a reggeli. Tevegelés csodás jószágokon, de rövid a túra. Beduin lány ruha. Hosszú várakozás a vezetőre és mérgelődés. A jeep visszavisz a civilizációba. Kevés volt így a program, nagyon. A tevék ha már elég öregek, maguk döntenek úgy, hogy kimennek a sivatagba meghalni.

Amman. Jó szállás, majd Forest Gump az ágyból – micsoda civilizáció.

 13. nap – Csavargás a Citadellában és a római romok közt. Bóklászás az óváros bazárai közt. Szőnyegvásárlásból több órás játék lesz az eladó fiúval: backgammon, domino és zsír. Isteni kaja ez mellékutcai menzán. A konyhásfiúk fényképezkednek velem. Új találkozás a szőnyeges fiúval – ő is palesztin – majd vizipipa és játék éjfélig egy koszos kis helyi kávézóban.

 14. nap – Buszozás Saltba, ami állítólag festői. Nem tudom megerősíteni. Ősi fajátékokat játszó fejkendős aggastyánok a parkban. Ajándék a hazaiaknak. Saját meglepetés: egy nagy tábla „eredeti” backgammon és domino. Játék késő estig a már megismert kávézóban. Narancslé, vizipipa, játék. Bóbiskolás a reptéren, újra késés, majd érkezés másnap reggel a havas Budapestre, a komor taxis autójába.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum