Volt egyszer egy repülőtér

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy, tágas rét. Mezei virágoknak és pacsirtáknak adott otthont, míg egyszer csak valaki úgy nem döntött, hogy más madarak is szállhatnának ide, nagy gépmadarak. Így aztán 1937-re el is készült egy csudaszép hely, amit úgy hívnak, hogy reptér. Hogy budaörsi reptér. A nagy gépmadaraknak.
A rét jófej volt, nem bánta, sőt örült neki. Hiszen örömet okozott az embereknek. Sokszázan fordultak meg rajta naponta, és vagy harminc gépmadár szállt le s fel, hajnaltól késő estig. Merthogy ez volt a rét országának a nemzetközi reptere. Bizony.
Aztán jött a háború, és az emberek már csak a lövöldözések miatt repültek – csúnya idők jártak. A háborúban aztán lerombolták a készülő ferihegyi repteret, így aztánt egészen 1950-ig ez a rét maradt a nemzetközi repülőtér – mégha kicsit szűkös is volt.

1950. május 01-én aztán elköltöztek a nagy gépmadarak az új fészkükbe, Ferihegyre. De a rét belátta, hogy nem kell búsulnia. Mert nagyok helyett jöttek kicsi vasmadarak, sport- és mezőgazdasági gépek, meg szitakötők is. És itt tanultak a fiókák repülni. Így hát újra megtelt a fészek élettel.

Ma viszont épp arra jártam, és azt láttam, hogy a rét nagyon szomorú. Olyan nagyokat sóhajtott, hogy még az éppen felette vadászó vércsék is megijedtek.
Leületm hozzá egy cseppet, és meghallgattam. Azt mondta, nagy bánata van, mert halálosan beteg az épülete. Az a hajdanvolt, gyönyörű, modern. És senki nem foglalkozik a betegségével. A madarak és a fiókák nem tehetnek mást, csak fájdalomcsillapítót adnak neki. A hajdanvolt pedig lassan eltűnik, megeszi a csalán és a fagy. És a rét újra sóhajtott, hátán zizgett a fű.

  br1  br2

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum