Most akkor van értelme, vagy nincs?

Huszadik perce hallgatom Beethovent a telefonkagylóból – pedig csak rákszűrési időpontot szeretnék egyeztetni – és közben a csokifoltokat nyalogatom a billentyűzetről. Látszik, hogy otthon töltött hétvége volt. Sok éve nem volt ilyen: egy napsütéses hosszúhétvége, és én otthon ülök lehúzott redőnyökkel és egyik filmet nézem a másik után. Dehát a betegség az betegség – főleg, ha idővel családi méreteket is ölt.

Ezen kívül csupa jó dolog történik az életembe: kész lett a honlapom, és a 2010-es fotókat már fel is töltöttem (több mint egy éve készül), nemsokára indulunk Portugáliába, imád a pasim (meg én is őt) és egyre jobb az angolom. Meg ilyenek.

Mégis, nagyon ritkán, de például tegnap is, mikor kiülök a teraszra és bámulom a teliholdat egy pillanatra olyan intenzíven érzem, hogy nincs ennek az egésznek értelme. Nem úgy nincs értelme, mint annak aki nem látja az életben a szépet. Hanem mint aki látja. De olyan pici lesz a lét, olyan látványos a körforgás: születés, élet, halál – és már vége is van, mint egy hullócsillagnak. És még ha vannak is következő életek – mi végre? Újra és újra csak a körforgás? És ha megvilágosodok és kiszakadok ebből a kényszerpályából vagy a mennybe jutok (ááá, nem) vagy ilyenek, akkor mi van? Majd könyökölök a felhőkön valami eufórikus boldogságban? Már itt a földön is hamar elunom a strandolást.
Igaza volt Salamonnak – minden hiábavalóság. Hirtelen semmi jelentősége, hogy sikerült fehér biciklisgatyát vennem, vagy hogy milyen szépen nő a muskátli. Minden csak egy apró villanás, az egész lét is. Akkor meg nem mindegy?
És nem, nem mindegy. Talán éppen ezért nem. Talán ha az egész létezésnek nincs is értelme, mégis megadhatja egy pillanatra egy ládából kibuggyanó muskátli, egy mosoly, egy érintés, a utazás. És ebből a sok pillanatból talán egyszer talán mégis lesz valami. Vagy nem. Az sem baj. Ha már hullócsillag, legalább legyen színes.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum