Mi van, ha nem holtodiglan?

Beleegyeztem, hogy lehet templomi esküvőnk a szülei miatt, ha nem kell megkeresztelkednem. Most viszont elolvastam az esketési szövegeket, és elment a kedvem tőle. Mert én nem akarok megesküdni arra, hogy amíg a halál el nem választ. Eleve nem akarok semmire sem esküdni, hacsak nem arra, hogy most szeretem, és vele képzelem el a jövőm, és igyekszem majd mindig jófej lenni vele – ha elválunk, ha nem. 
De ha úgy alakul az életünk, hogy valamelyikünk megkergül, ki nem állhatja a másikat, és jó kis családi pokol van kialakuláóban, akkor bizony úgy elválunk, mint a pinty. Én nem örökre akarok házasodni. Csak egy jó hosszú időre, amíg boldogok vagyunk egymással. És ez lehet, hogy épp örökre szól. És lehet, hogy nem.
Ezt mindketten így gondoljuk.

Viszont hogy kerülhetném el akkor, hogy megesküdjek valami olyanra, amiben nem hiszek? Mert az eskü kötelez, becsületes ember vagyok, nem úgy van az.
Esküdjek meg katolikus módra, hogy elfogadom a gyerekeket, akikkel isten megajándékoz? Nem. Majd megdumáljuk. Merthogy anyámékat tizenegy gyerekkel ajándékozta meg.
Vagy ígérjem meg református módra, hogy a férjemmel együtt tűrök és együtt szenvedek? Eszemben sincs, épp elég az, ha egy ember szenved a családban. De szívesen főzök neki teát, vagy megpróbálom felvidítani. És hogy boldogtalan állapotában el nem hagyom? De bizony, lehet.
Aztán hogy a holtomiglant még szó szerint esküvel is megerősítsem evangélikus módra, az már csak a csúcsdísz a karácsonyfán.
És mindezt úgy, hogy pogány vagyok.

Nincs olyan pap, akinek megmondhatnám, hogy mit ígérek? Különben félő, hogy szegény apósomék egyházi szertartás nélkül maradnak, és azt nem bocsátanák meg. Én pedig ennyire még hajlandó lennék, kell a jó pont, merthogy a gyerekeink nem lesznek megkeresztelve, erre bátran megesküszöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum