11

Mostanában az úszás és a szülés kapcsán az foglalkoztat, hogy hogyan lehet megállítani a testet befolyásoló agyi hisztériát.
Például. A hétvégi wellness kismamaként azzal jár, hogy a citrusos szauna szeánsz helyett az uszoda hideg vizét kell válasszam. Itt azzal szórakoztatom magam, hogy megpróbálok minél hosszabban a víz alatt úszni (én, aki pár éve még attól is rettegtem, hogy vízbe tegyem a fejem). Lemegyek a víz alá, siklok pár méter, néhány karcsapás, már nagyon szorít a levegőtlenség, feljövök. Egy oszlophosszt úsztam. Röhej. Megpróbálom újra és úja, és max. a falióráig megy, de ott már úgy érzem, hogy menten megfulladok. Aztán leellenőrzöm víz fölött: igazából egy hosszabb siklással és pár tempóval könnyedén eljutok ugyanoda, és még tovább is vissza tudom tartani a lélegzetem. De víz alatt nem megy. Rámjön a hisztéria, hogy úristen, nincs levegő, megfulladok. Pedig a testem nem fulladna meg, még percekig nem. Úgyhogy megpróbálom lecsendesíteni az elmémet. Ilyenekre gondolok: a víz alatt béke van. Nyugalom. Ilyen lehet a gyermeknek a méhemben. És még bőven van levegőm. Nyugi. A testem lökne fel, de csak kiengedek egy kis levegőt a tüdőmből, és úszok tovább. Minden rendben. Magzat vagyok, a víz jó, biztonságban vagyok. És hamarosan már a medence feléig el tudok úszni ezzel a technikával. Bámulatos.

Miért fontos ez? Nem az úszás miatt, anélkül vígan lehet élni. Hanem mert ugyanezt a folyamatot látom máshol, sokkal fontosabb területeken is. Például szülés, éjszaki ébrenlét, extrém sportok, váratlan szituációk. Mert itt is ugyanúgy működik a teremtés, csak ha nem ragadom magamhoz a tudatom, akkor visszafelé, a negatív irányba. Úristen, szülök, szörnyen fáj, ez rettenetes, sokáig fog tartani. Vagy: felébredtem éjjel, nem tudok aludni, ilyen a terhesség, jézusom még öt hónap. Hogy csak az aktualitásoknál maradjak. És ezek mind negatív hiedelmek, amelyek működnek, működtetnek, valóra válnak. De ha ki tudok lépni ebből a spirálból, ha magamévá tudok tenni egy másik gondolkodásmódot, ha le tudom csendesíteni az elmém, akkor meg tudom változtatni ezeket.

Persze, most lehet hogy nagy a szám, és a szülőszobán majd üvöltözve küldök mindenkit a picsába, könnyű innen beszélni. De nagyon tetszik a Hipnobirthing gondolata is. Nem olvastam a könyvet, nem akarok áramlatokat meg szivárványokat figyelni, se a fájdalmat megspórolni. De az a gondolat nagyon vonz, hogy lecsendesedjek, hogy figyeljek, hogy átéljem a maga hihetetlen és csodálatos valójában anélkül, hogy az agyam bekapcsolná a hisztériát.

És ha ezt megtanulom, hány meg hány hasonló helyzetben lehet ezt kamatoztatni. Nyugalom és tudatosság képessége minden pillanatban, a legszélsőségesebbekben is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum