Meditáció és futás

Ezt most olvastam, jó írás, bár az orgazmusos rész kissé túlzás. Itt van egy része magyarul is.

A moment comes when the runner disappears; there is only running. The body, mind and soul start functioning together (…) Drop old ideas of meditations, that just sitting underneath a tree with a yoga posture is meditation. That is only one of the ways, and may be suitable for a few people but is not suitable for all. For a small child it is not meditation, it is torture. For a young man who is alive, vibrant, it is repression, it is not meditation. (…)

Jogging, dancing, swimming – anything can be a meditation. My definition of meditation is: whenever your body, mind and soul are functioning together in rhythm it is meditation, because it will bring the fourth in. If you are alert to the fact that you are doing it as a meditation ¯ not to take part in the Olympics, but doing it as a meditation – then it is tremendously beautiful. (…)

But the basic fundamental is, whatsoever the meditation, it has to fill this requirement: that the body, mind, consciousness – all three should function in unity. Then suddenly one day the fourth has arrived: witnessing. Or if you want to, call it God; call it God or nirvana or Tao or whatsoever you will.

Nekem mindig is ezek voltak a meditációim. Futás. Kert gazolás. Hegymászás. Ritkán megy ülve, mert vagy túl fáradt a testem és az elmém túl friss, vagy épp fordítva. Kint a természetben, főleg a napon, ott jó ülve is. Épp most hétvégén, a lenti (lenti-i?) energiaparkban ücsörögve éreztem ezt. Nem is az energiaparknak, hanem a tavaszi napsütésnek, a természetnek, a hétvégi kikapcsolódásnak köszönhetően. Ülök a napsütésben a padon, és egyszer csak súlytalan és gondolattalan vagyok, és repülök, és érzem az érfalaimmal a vér áramlását. Ott vagyok és mégsem.

De a dolgos hétköznapokra marad a futás, a természet, a hegy meg a gazolás.

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum