Babanapló – 1 év 10 hó

Szia Kisbékám!

Borzasztóan ráérek, úgyhogy irogatok neked. Itt vagyunk a Mamiéknál, te a lábamnál lévő kiságyban alszol, én meg az ágyból internetezek.
Szeretsz itt lenni, és szereted a nagyszüleidet is. Tetszik, hogy mindenki rád figyel, hogy van süti, és hogy más, mint otthon.

Lassan két éves leszel, és sorra növöd ki a téli ruháidat is. Jóformán ovodásnak tűnsz – furcsa.
Önálló vagy nagyon sok mindenben: hónapok óta egyedül eszel mindent (már a levest sem csurrantod ki), egyedül iszol (pohárból, üvegpohárból is), meg tudod mosni a kezed és a szád, zuhanyzol, szappanozol és hajat mosol, ilyenek. Új kedvenced a motorozás: hosszú kirándulásokat teszünk szinte minden nap. Naponta kétszer ki kell vinnem téged, különben nem lehet bírni veled. Így mostanában délelőttönként együtt dolgozunk a kertben (például én gereblyézek, te pedig beteszed a kosárba az összegyűjtött leveleket), délután meg kirándulunk vagy motorozunk – ha lehet, akkor másokkal együtt.

Továbbra is lelkesen dolgozol – ez megkönnyíti az én életemet is. Könnyebb így elvégeznem a házimunkát, mert jössz velem, és te is törölgetsz meg porszívózol meg felmosol (simán felporszívózod a lépcsőt is, vállalható eredménnyel). Ha már lépcső: már egyedül, állva is közlekedsz rajta, egész gyorsan. Idegen helyen azért még fogom a kezed.

Lelkesedsz a könyvekért: folyton hozod őket, hogy mes. De most már egyedül is elnézegeted őket egy jó darabig. Könytárlátogatók is lettünk: egyrészt, mert jó móka gyerekrészleg egy-egy esős délutánra, másrészt meg nem kell hetente két új könyvet vennem.

Tegnap volunk fürdőben, a vizet továbbra is imádod. Karúszóval egyedül elúszkálsz, amerre akarsz, és már hosszú csúszdákon is lecsúszol egyedül. Akkor sem sírsz, ha a végén víz alá merülsz, csak prüszkölsz és nevetsz.
Szívesen rajzolsz, és noha tudod, hogy csak papírra szabad, már áldozatul esett a fal és a székhuzat is.
Játszótéren csúszdázol, megülsz a mérleghintán, dobod és rugod a labdát, és nagyon szereted a gyerekek társaságát. A telepi kis barátodat folyton emlegeted, névvel, olyankor is, ha csak autóval elhaladunk arra, amerre motorozni szoktatok.

—-

Eltelt néhány hét, nem fejeztem be, most folytatom az írást. Napok óta tervezem már, fejben gyűjtögetem a dolgokat. A legviccesebb, hogy intenzívre kapcsoltál beszéd tanulásban. Minden nap mondasz néhány új szót, és ez mindig nagy mulatságra ad okot. Másnak lehet, hogy nem olyan vicces, hogy kiveszlek az autóból, és te egyszerre azt mondod, hogy futáás, de nekem, mikor először mondod, ráadásul pont abban a hangnemben, amelyben én is szoktam, végtelen nagy mulatság forrása.
Most úgy állunk, hogy amit eddig csak szó-elővel illettél (pl. te – tej, mes – mese) az maradt is így, a megszokott módon. Az új szavakat viszont szépen kimondod, de csak a két szótagosakat. Séta, tészta, répa, borsó, lapát, vigyázz, papucs, pulcsi, tojás, ésatöbbi. Számolsz, is, persze össze-vissza, a hat és a hét a kedvenced. A mai új szavak: kulcs, viszlát, Pupa gyere! (engem utánoztál, ahogy hívtalak).

Még mindig imádsz bújócskázni, mégpedig úgy, hogy bemész a sötét hálószobába, magadra csapod az ajtót, és várod, hogy bemenjek megkeresni téged. Egy pöttyet sem félsz a sötétben, sőt, ha valami morgással megijesztelek, azt élvezed igazán. Megtanultál bebújni a gardrób szekrénybe is, és magadra húzod a tolóajtót, elsőre alig találtalak meg. Vagy bebújsz a tuják közé úgy, hogy se elölről, se hátulról nem látszol. Vagy az előszobai óra-paraván mögé, ahol még az egyik lábadat is felhúzod magad alá, rém vicces.

Imádod a puha dolgokat: a plüss állatokat (a bagollyal, a békával és a babával alszol), a puha plédeket, pulóvereket, a csiklandozó hajamat a bőrödön. Olykor saját magadat cirógatod a coffommal, aztán meg bennünket. Ha pedig egy másik kisgyereken valami puha ruha van, akkor egész délután őt üldözöd, hogy simogathasd. Amúgy is kedves vagy a gyerekekkel, verekedésnek már nyoma sincs, inkább ölelgeted meg puszilgatod őket. Felnőtteknek is szívesen adsz puszit.

Lefekvéskor elkezdtem veled azt játszani, hogy megpuszilgatom a talpadat – hogy jóéjszakát lábacskák – mielőtt bebújtatom őket a pizsamába. Te meg rákaptál, hogy te is megpuszilgatod magadnak, reggel és este is, nagyon cuki.

Így mennek a napok. Most, hogy tudom, hogy nemsokára már négyen leszünk, te meg pár (fél?) napra majd bölcsibe mész, így még jobban értékelem az együtt, kettesben / hármasban töltött időt. És lassan itt a második születésnapod is. Jól megnőttél, elröppent az idő, Kisszivem.

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum