A világ működése

Jónás mostanában rakja össze, hogy hogyan működik a világ, a külvilág. Szokásunk, hogy az Az mi az Anya / Apa? kérdésekre nem egyszavas válaszokat, hanem néhány mondatos magyarázatokat adunk. És bármennyire is magasröptűnek tűnik elsőre, valahogy idővel csak megérti. Még két éves sem volt, amikor elmagyarázta nekem a csatorna működését. A Mama elmagyarázta neki az utcájuk végén lévő szennyvízátemelő funkcióját, és ez a kis cserebogár megjegyezte, és pár nap múlva már fogmosáskor el is magyarázta, hogy hogyan folyik le a víz a csatornába, onnan meg ki az utcára meg az aknába.
Azóta sokkal bővebb lett a szókincse, egészen fura szavakat is megtanul (kondenzátor, személyvonat, stb), és hihetetlen módon érdekli a dolgok működése. Aztán pedig csak mondja és mondja. Ma este fél órán keresztül magyarázta, hogy hogy megy a víz a kazánba, és hogy lesz meleg víz és fűtés. Hogy mire való az index az autóban, mit mutat a kis zöld nyíl, és mikor merre kell tolni a kart. Hogy a vasúti peronon csak a csíkig lehet menni, hogy a váltó hogy működik, és a hangosbemondó mit mond. Hogy a szőlőből lesz a mazsola, a kenyértésztába élesztőt kell gyúrni, de előbb tejjel összekeverni, és hogy a fa alá lehullott körtéket megeszik a darazsak, úgyhogy azokat át kell dobni a kerítésen kívülre. Ésatöbbi, sorolhatnám napestig. Egyrészt borzasztóan fárasztó, mert mindenre magyarázatot vár, és a saját magyarázatainál is visszakérdez, hogy ugye, másrészt végtelenül szórakoztató, meg kell zabálni. Tulajdonképpen az egész gyerek nagyon szórakoztató mostanában, sőt kellemes társaság is, általában igazán nem nehéz vele – főleg, ha kettesben vagyunk.
De amin elgondolkodtam a nagy érdeklődésével kapcsolatban az az, hogy ezt hogyan lehet még okosan kihasználni, és mire kell figyelni. Egyrészt írtam már, hogy milyen nehéz mindig tudatosan és pozitívan beszélni (például nem ne mássz fel oda, mert le fogsz esni, hanem ne mássz fel oda, mert az nagyon borulékony, instabil,  – de még ez sem az igazi), de hogy mi mást tudok még a kis szivacs hozzáállásának átadni, ami sokkal fontosabb, mint a fűtés működése. Valamit az élet működéséről, a célokról, a szeretetről, a boldogságról, az akaratról. A szavak erejéről, a törődésről, az örömre való képességről, a szabadságról, a felelősségről. Egyrészt nem vagyok mind eme tudás birtokában, másrészt attól tartok, hogy ezt nem szavakkal, hanem tettekkel és példamutatással adjuk át – a jót és a rosszat egyaránt. De azért figyelek, hátha látok valami kiskaput, valami jó kínálkozó lehetőséget.

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum