A multik védelmében

Rendre belefutok olyan cikkekbe és véleményekbe, miszerint milyen szörnyű, hogy az áruházak tonnaszám dobják ki az élelmiszert. És ez tényleg szörnyű. De két dolgot szeretnék megemlíteni a multik védelmében, amiről a legtöbben nem tudnak. Én is csak azért, mert egy időben foglalkoztam ilyesmivel a munkámból kifolyólag. A két dolog pedig az adminisztráció és az emberi gyarlóság.

Adminisztráció. Az áruházak élelmiszer- csomagolóanyag- és hulladék termelésére és forgalmára vonatkozólag nagyon kemény és szövevényes előírások vannak. Komplett csapatok végzik a papírmunkát, és igyekszenek megfelelni ezeknek. Ennek értelmében például nem csinálhatsz akármit a hulladékoddal, akkor sem, ha az épp csak ráncos almát jelent. Nem lehet például élelmezés céljára továbbadni, akkor sem, ha az egy napja lejárt téliszalámi, és gyakorlatilag az égvilágon semmi baja sincs. Sőt, még durvább, még állatok etetésére sem adhatod csak úgy oda, külön engedélyeztetni kell, millió előírás és papírmunka. Tehát sok mindent egészen egyszerűen nem lehet. Ehhez a jogszabályokon kellene változtatni. Másrészt ezek a szabályok a visszaélések elkerülésére születtek, bármilyen agyamentek is. Mert itt jön a második pont.

Az emberi gyarlóság. Az, hogy a magyar ember mindig kitalál valami agyafúrt dolgot, pláne ha egy kis pénz üti a markát. Például ha nagy nehezen és rengeteg munkával átviszed a bürokrácián, hogy a bizonyos hulladékot – zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket például – elvihesse egy gazda vagy egy állatkert, hogy az állatokkal etesse fel, mégse menjen teljesen kárba, akkor általában (szinte mindig) az történik, hogy ez csak addig működik, amíg maga a gondnok vagy a gazda fuvaroz, saját maga. Mert amint a gazdának nincs ideje elmenni a cuccért, és megbíz valakit, az a valaki rögtön elkezdi a sarkon vagy a sarki közértesnek eladni a szajrét. Mert nehogymár ne, nincs annak semmi baja. Akkor is, ha zárolva van a szállítóedény (ja, a szállításra megint van ezer előírás, aminek szintén meg kell felelni). Szóval vért izzadsz hetekig, hónapokig, míg elintézed a dolgot, aztán Jóskapista bekavar, mert kell neki a mellékes, az áruházat meg jól megbüntetik.

Hát így megy ez nálunk. És a multik, bármilyen zöldek is, előbb-utóbb belefáradnak a hajcihőbe, és hagyják az egészet.

Németországban sok éve már különféle alapítványokhoz lehet vinni bizonyos típusú élelmiszereket. Van olyan üzletlánc is, ahol zárás után egyszerűen kiteszik a polcokról már bevett zöldséget – gyümölcsöt, hogy elvihesse, aki rászorul. Itthon mi lenne ilyenkor? Lomtalanítási maffia megvan például?
Hát ezért. Addig meg megy a sok ezer tonna kaja a kukába. Nem mondom, hogy jól van ez így, de (ezért most épp) nem a multikat kell szidni.

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum