Holdogság

Normál esetben eszem ágában nem lenne kimenni este fél nyolckor, sötétben, egyedül, fagyban, hóban futni. Vagy mennék korábban, vagy maradnék otthon valami tévé előtti mozgásra, ha már egyszer így alakult.

Azonban Jónás beteg lett, a két gyerek egész nap itthon nyuvasztott, felváltva ordítottak valamiért, és semmi nem volt jó öt percnél tovább, pedig olvastam új könyveket, építettünk Duplo kertes házat és robotot, sőt még fincsi kanalas orvosságot is kaptak. Úgyhogy mire a férjem hazaért este hétkor, én már semmi mást nem akartam, mint kiszabadulni. A futás logikus és eladható alibinek tűnt. Ám legyen, akkor futok, csak ki innen.

Sajnos az utak tiszta jegesek voltak a lejárt hótól, így nem volt más választásom, az erdő felé vettem az irányt. Gondoltam, legalább a hágóig felküzdöm magam. Végül aztán csak feltoltam a kilátóig, vitt az ideg, pedig rohadék nehéz volt.
A tengerparti- és a friss hóban futásban az a közös, hogy mindkettő nagyon romantikusnak hangzik, ám a valóságban piszok nagy szívás. Csak melózol, melózol, és alig haladsz.
Visszatérve az erdőhöz, hó volt, és sötét. A fejlámpám fénye kimetszett egy kört ebből a sötétségből, de csak hogy a világ többi része még láthatatlanabb és ijesztőbb  legyen. Elég annyi, hogy párszor azért majdnem becsináltam, amikor megroppant vagy megvillant a fák között valami. De azzal nyugtattam magam, hogy az M1-en sokkal nagyobb veszélynek vagyok kitéve, mint itt. Valójában semmi félnivalóm nincs. Úgyhogy inkább anyáztam szorgalmasan felfele.

Aztán egyszer csak felértem. Elég jó volt. És marha büszke voltam magamra. Nem a teljesítményemre, hanem a puszta tényre, hogy nem adtam fel.

És ahogy megfordultam, hogy elinduljak lefelé, egyszercsak kibújt az óriás telihold a felhők közül. Fényét szétloccsintotta az éjjeli tájon, szikrázott a hó és benne a nyulak lábnyoma, a fák árnyéka pedig keresztbe feküdt az úton.

Lekapcsolt lámpával, csak a Hold fényében futottam haza a frissen behavazott éjjeli erdőn át.

Az ilyen pillanatokért érdemes élni.

Hozzászólások lezárva.

Kapcsolat: mail to: bogaar@gmail.com

mail to: bogaar@gmail.com

Archívum